Årsopgørelse 2016 – hvad skal lige man skal se efter?Midt i marts kom de flestes årsopgørelse for 2016, og du har faktisk pligt til at kontrollere dine tal. Læs med her og få et par gode råd til, hvad du skal være opmærksom på

Årsopgørelse

Indberetningerne fra arbejdsgiveren og eventuelle offentlige udbetalinger bør som udgangspunkt stemme. Det er dog før set, at arbejdsgiveren laver en forkert lønudbetaling Så er det lønsedlen man skal kontrollere. Der hvor man på sin årsopgørelse skal være særlig opmærksom er på de forskellige fradrag, det er muligt at få. Jeg kommer her med nogle af de hyppigste.

 • Befordringsfradrag
  Der er rigtig mange danskere, der får befordringsfradrag. Det har man mulighed for at få, hvis man kører i bil, tog eller på cykel til arbejde, og der er mere end 12 kilometer. Ruten behøver ikke være den korteste, men kan være enten den hurtigste eller den mest trafiksikre. Fradraget er på 1,99 kr. pr. kilometer over 24 i alt pr. dag. Har man særligt langt eller bor i en såkaldt “yderkommune”, så er der flere satser. Kører man over Storebælt eller Øresund, er der også ekstra fradrag.
  Det heldige er at Skat hjælper med indtastningen. Der er en lille lommeregner, man klikker på. I næste billede har Skat registreret din bopæl i løbet af 2016, og som udgangspunkt er arbejdspladsen også registreret. De har skrevet et  antal kilometer, som de mener der er. Den kan du rette, hvis du kører en kortere eller længere vej.
  Skat skriver også hvor mange dage, du har arbejdet på din arbejdsplads – men det er deres gæt. Her skal du selv ind og tælle.
  Efter indtastningerne laver Skat beregningen, og beder dig overføre beløbet til årsopgørelsen – dermed er du sikker på at få de rigtige tal ind.

 • Håndværkerfradrag
  BoligJobordningen, som det reelt hedder, giver et fradrag på op til 18.000 kr. pr. voksen i husstanden. 6.000 kr. for serviceydelser i hjemmet og 12.000 kr. for håndværksydelser med et grønt sigte.
  Læs mere i Skatteministeriets aftalegrundlag, hvor de fradragsberettigede ydelser også fremgår udspecificeret.
  Fradraget skal man selv indtaste, da håndværkeren ikke gør det, og Skat ved ikke hvad der er blevet foretaget på dit hus. Det er vigtigt at betalingen for ydelserne sker elektronisk, hvilket vil sige Mobile Pay, kortbetaling, indbetalingskort eller bankoverførsel. Derudover skal man indberette virksomhedens cvr-nr.


 • Donationer
  I år skal jeg cykle til Paris med Team Rynkeby. Vi samler ind til Børnecancerfonden
  . Jeg startede med at skaffe sponsorer og donationer i september 2016. Hvis man f.eks. havde givet en donation her: Donér til Børnecancerfonden, så ville man, som det også fremgår af siden, også kunne indtaste navn og cpr. nr. Hvis man gør det, så får man fradrag for donationen. Har man indtastet cpr.nr., så vil det automatisk komme på årsopgørelsen. Har man derimod doneret på anden måde, så skal man selv indberette donationen. Man skal dog være opmærksom på, at man skal kunne dokumentere donationen, og det skal være til et af de godkendte velgørenhedsformål.


 • Privat gæld
  Familielån er noget, jeg i hvert fald rådgiver en del om, og som er et område i vækst. Familielån kan laves både med og uden rente. Hvis der aftales en rente, så skal man manuelt indberette den – både ved långiver og låntager – som en renteudgift. Skat har ikke mulighed for at se, at man har lånt 200.000 kr. af sine forældre – og ej heller hvilken rente, der er aftalt.


 • Rejseudgifter
  Hvis ikke man får dækket rejseudgifterne af arbejdsgiveren – ved f.eks. skattefri kørselsgodtgørelse eller betalt togbillet, så kan man højst sandsynligt få et fradrag for rejseudgifterne.
  Rejsefradraget er også noget Skat ikke kan vide noget om, så også her skal man selv indberette. Rubrikken hedder #53.


Rigtig mange danskere går kun ind på Skat.dk for at se, om de får penge tilbage, eller om de skal betale restskat. Flere ved ikke hvad der skal kontrolleres, og hvordan man skal gøre det – og man har en forventning om, at alt bliver indberettet.

Årsopgørelsen skal være korrekt

Der er desværre tilfælde, hvor der selvangives nogle tal, der ikke stemmer overens med virkeligheden. Det kan betyde, at Skat ønsker at se dokumentation for diverse fradrag, der er blevet registreret. Hvis ikke man har dokumentationen eller en virkelig god grund til, hvorfor der er indberettet som der nu en gang er, så kan/vil det betyde sanktioner fra Skats side – højst sandsynligt i form af en bøde af en forholdsvis stor størrelse.

Få nu din årsopgørelse set efter – og lav rettelserne

Selvom man først får lavet rettelserne efter 11. april 2017, hvor man ellers får udbetalt en eventuel overskydende skat, så kan man stadig indberette ændringer. Men man kan ligeså godt få det gjort nu. Det kan også være, at et minus kan blive ændret til et plus, hvis man f.eks. havde glemt at forskudsregistrere befordringsfradraget – eller hvis man ikke havde indberettet regningen til maleren, der havde malet det udvendige træværk.

Har du brug for hjælp til din årsopgørelse, så kontakt Sandbæk Finanskontaktformularen eller ved at ringe på 2383 2001.