Historisk lavt niveau


Historisk lavt niveau

Ulven kommer – historisk lavt niveau

Renteniveauets udvikling og den gamle historie om drengen der passede får, og gentagne gange råbte “ulven kommer, ulven kommer” til landsbyens beboere er måske ikke i helt samme klasse. Drengen der råbte kom med en løgn fordi han kedede sig lidt. “Ulven kommer, Ulven kommer” – men der kom ingen ulv – og til sidst lyttede de ikke på ham i landsbyen.

Siden 2008 er det blevet sagt rigtigt mange gange, at nu har vi et historisk lavt niveau –  og nu stiger renten.

Vi har en historisk lav rente lige nu. Renterne falder støt og roligt dag for dag, og vi nærmer os det historisk laveste niveau fra januar/februar 2016.

Renteniveauets udvikling er som at spå om vejret

historisk lavt niveau

Vi har nok alle prøvet at se vejrudsigter i fjernsynet eller på yr.no. Hvis man om mandagen lige skal se, hvordan weekendvejret bliver, så ser man måske, det bliver solskin og 25 grader. Hvem har så ikke efterfølgende prøvet at stå op lørdag morgen til overskyet og regnvejr?

Det er lidt det samme med renteniveauet.

I forbindelse med Brexit sagde de forskellige økonomiske analytikere plus/minus/op/ned – nogle fik ret og andre ikke. Men som regel, så er det kun meget kort frem, at en analytiker har kunnet se i udsigterne, hvad der måske kommer til at ske.

Vejrudsigten er lavet ud fra nogle tendenser og historiske data – renteforudsigelser kommer ud fra nogle forventede tal, historiske data og tendenser.

Da renten steg i februar tænkte jeg, at nu var det sket med de historiske lave renter, men jeg er ikke så sikker mere. Den 23. juli skrev jeg en artikel op til deadline for opsigelse af kreditforeningslån til næste termin. Siden da er kurserne steget med ca. 1 kurspoint – altså på under 1 måned.

Fastlås kursen og sov roligt – eller vend ryggen til ulven

Bare fordi man ikke opsagde sit kreditforeningslån inden 31. juli, så kan man altså stadig godt konvertere det. Man skal på nuværende tidspunkt betale rente på sit eksisterende fast rente lån indtil 31. december 2016. Men man kan godt hjemtage et nyt lån allerede nu – eller træffe aftalen om en bestemt kurs pr. 31. december. Hvis man gør det, så kommer der et fradrag i kursen – og et mindre gebyr – men man kender afregningskursen. Eller man kan vende ryggen til ulven og sige, at heller ikke denne gang stiger renten. Så spiller man på, at kursen stiger eller i det mindste ikke falder under den kurs, man kunne have kurssikret til. Stiger kursen meget, så kan man være så heldig, at man kan få en endnu billigere rente.

Går man i banken og spørger, så vil svaret være, at man bør låse kursen. Det er der nok 2 årsager til. Den ene er indtjening. Banken tjener på, at du vælger at låse kursen – men den væsentlige faktor, som jeg er sikker på bankerne fokuserer mest på (trods alt), er sikkerheden i den fremtidige ydelse. Når kursen på under 1 måned kan rykke 1 kurspoint opad, så kan den også gå den modsatte vej. Og der er altså i skrivende stund over 4 måneder til 31. december.

For mig drejer det sig om penge. Jeg har tidligere stukket næsen frem, og sagt at jeg tror renten stadig falder en smule – og generelt forventer jeg et langvarigt lavt renteniveau. Hvis jeg har ret, så skal man ikke – rent økonomisk – låse renten på sit lån endnu. Man kan endda diskutere, at hvis min “vejrudsigt” er korrekt, så bør man tage en periode med variabel rente – og først skifte over senere, hvis man vil i fast rente.

Renteudvikling – vigtigt eller ej

Det er lige nøjagtigt, så vigtigt som man selv ønsker det skal være. Er man boligejer, så bør det – rent økonomisk – være vigtigt. Det er et sted, hvor man kan spare sig til en årlig familietur til udlandet, eller en afvikling af gælden i et højere tempo. Men ønsker man ikke det besvær, der trods alt er i at ændre lån, så har man valgt at sige, at det ikke er vigtigt.

Eftersom jeg tænker mest på penge, besparelser, optimeringer – så mener jeg jo, at en forbedring af økonomien er vigtig. Hvis ændringer kan betale sig, så kan man ligeså godt få det gjort – og lige nu, så har vi et historisk lavt niveau.

Det er stadig umuligt at vide, hvornår det vender – for ja – ulven kommer på et tidspunkt.