Leasing eller køb af bil


Leasing eller køb af bil – en sammenhæng med kreditforeningslån

De nye boligregler, hvor man får begrænset sine lånevalg, hvis man overstiger nogle definerede grænser gør, at man burde overveje at leasing af bil fremfor at købe bil.

Læs mere herunder om hvorfor der er en sammenhæng mellem køb / leasing af bil og kreditforeningslån. Artiklen har ikke til formål, at argumentere for eller imod selve begrebet “leasing” – men gøre opmærksom på, at nye regler har gjort, at man måske igen skal tænke på leasing ved næste bilskifte.

Gældsfaktor

Når man optager gæld, så vil banken til enhver tid beregne husstandens gældsfaktor. Den fremkommer ved at dividere den samlede gæld med den samlede indkomst. Med samlet gæld tæller både kreditter, SU-lån, billån, kreditforeningslån og hvad der ellers måtte være.

Hvis man har en gældsfaktor under 4 – hvilket vil sige, at gælden ikke overstiger husstandens bruttoindkomst 4 gange – så er det fint. Problemerne kommer først, hvis gældsfaktoren overstiger 4. Se mere her: Regler for boligkøb

Undgå gældsfaktor over 4

Det er vigtigt, at gældsfaktoren til enhver tid er under 4. Det kan man undgå ved at låne mindst muligt eller afvikle hurtigst muligt, hvilket jo er nemt sagt.

Hvis man køber en bil til 300.000 kr., hvor man skal låne til købet, så vil lånet tælle med i den samlede gæld. Hvis man i stedet for leaser den samme bil, så vil det ikke påvirke gældsfaktoren.

Leasing eller køb af Nissan Qashqai N-Connecta Dig-T 140 HK*

Skulle man gå med ønsket om en veludstyret Nissan Qashqai, så kan man med en leasingperiode på 3 år, og en udbetaling på 4.995 kr. få fingre i bilen til 3.895 kr. pr. måned. Det inkluderer 15.000 kilometers kørsel om året. De samlede omkostninger udgør 144.115 kr.

Låner man i stedet for til samme bil, så udgør prisen ca. 280.000 kr. Ydelsen til sådan et lån vil blive ca. 3.825 kr. Restgælden efter 36 måneder vil være ca. 169.500 kr., og der er derved afdraget 110.500 kr. på gælden.
Udover ydelsen på lånet skal man også betale service på bilen, som man ikke skal hvis man leaser.

Om det er godt eller skidt at lease med hensyn til bilens værdi efter 3 år, er der ingen der ved, men leasingbilen skal afleveres retur.

Leasing er bedre end køb – i nogle tilfælde Leasing

Står man for at skulle købe et hus indenfor en overskuelig fremtid, og man skal tage stilling til udskiftning af bilen, så skal man være opmærksom på gældsfaktoren.

Hvis vi tager et ægtepar der hver tjener 300.000 kr., så er husstandsindkomsten 600.000 kr., og ganger man det med 4, så må den samlede gæld ikke overstige 2,4 mio.

Har man fundet drømmeboligen til 2,3 mio, og har man selv udbetalingen på 5%, som reglerne nu siger man skal, så vil man som udgangspunkt have fine muligheder for at få lov til at købe huset. Men har man også et billån på 300.000 kr., så vil det blive mere besværligt – eller i hvert fald vil det give begrænsninger i de valgmuligheder man har i forbindelse med kreditforeningslånet.

Derfor vil det give mening at lease i stedet for at købe bilen.

Rådighedsbeløb

Det er stadig en faktor, der bruges i bankerne – i høj grad. Men hvis ydelsen på et billån, og en leasingydelse er nogenlunde den samme, så bør man af hensyn til valgmulighederne for frit valg af kreditforeningslån vælge at lease sin bil fremadrettet.

Kreditforeningslån til bilkøb

Det er en overset mulighed, at man optager et kreditforeningslån til at købe sin bil for. Det er normalt sådan, at man laver et billån der nogenlunde passer med bilens levetid. Det fald der kommer i værdi i forhold til restgælden tager man derved højde for. Det mener vi stadig er fornuftigt – men hvis man har en del friværdi, og gældsfaktoren ikke er en udfordring, så kunne man jo godt optage et kreditforeningslån med kortere løbetid end 30 år. Man kunne eksempelvis optage et 7 års kreditforeningslån med en fast rente på -0,5%. Ydelsen vil – alt efter anden belåning i ejendommen og dermed størrelsen af bidragssatsen – være mindre end ved et billån med variabel rente.

Det er bestemt ikke i alle tilfælde, at det er en mulighed – eller en fordel. Men det er noget, der kan regnes på – og det gør vi gerne.

Sandbæk Finans – uvildig økonomisk rådgivning

Planlæg dit boligkøb i god tid. Der skal bruges penge til udbetaling, og der skal helst være en gældsfaktor under 4.

Sandbæk Finans yder rådgivning både i forbindelse med planlægningen af boligkøbet, ved selve boligkøbet og efter boligkøbet. Vi yder selvfølgelig også rådgivning til kunder med gældsfaktor over 4, og som vælger at købe en bil kontant eller via et billån.

Ønsker du at få din økonomi før og efter et boligkøb og/eller bilkøb optimeret, så tag kontakt til Sandbæk Finans via kontaktformularen

*pris på leasing og køb taget fra nissan.dk 22. december 2019. Pris på billån er sat til 4% over 7 år