Skat – arveafgift og provision


Hvem vil ikke gerne spare penge i skat? Det har tidligere været en mulighed, at oprette en virksomhed i Panama – flytte penge dertil, der så ikke skal beskattes eller overvåges fra hverken Danmark eller Panama. Der skulle indsættes stråmænd i virksomheden – og generelt lugter det af, at man ikke helt følger reglerne.

 

Det danske skattesystem er finurligt – masser af regler omkring fradrag, afgifter og skatter, hvor man typisk vil have svært ved at overskue mulighederne, hvis man ikke har læst helt op på det.

Arveafgift

Når du dør, så skal du betale for det. Det lyder lidt som en bøde – men det må man ikke kalde det. Det er en afgift, som udløses fordi du havde for mange værdier, da du døde.
Jeg har svært ved at se meningen med afgiften – udover den hjælper statskassen, hvor pengene alternativt ville skulle findes andetsteds. Man kan sige, at når man dør, så bemærker man nok ikke, at Skat skal have en del af arven.

Jeg plejer at sige, at man skal lade pengene ”blive i blodet” – altså lad nu børn og børnebørn få glæde af de penge, du har tjent (og betalt skat af at tjene). Men udfordringen er, at de færreste af os kender datoen, hvor vi ikke er her mere fysisk.

Der er masser af muligheder for at skulle betale så lidt i afgift som muligt for at dø. Man skal bare følge reglerne.

Provision

Man kan få fradrag for provision betalt til banken for oprettelse af et lån eller en garanti (i forbindelse med eksempelvis huskøb). Men så simpelt er det heller ikke. For det første så skal man selv indberette provisionen. For det andet, så skal løbetiden mindre end 2 år (på garantien eller lånet), og for det tredje så kan der være noget med at fordele fradraget over flere år.

Men ikke nok med det – hvis man konverterer sit lån, så stiller banken en garanti, som der nogle gange betales garantiprovision for. Hvis den udgør et engangsbeløb, så er der ikke fradrag, men hvis den er procentvis udregnet som en kvartalsvis ydelse, så giver den fradrag – hvis du indberetter det året efter, du har konverteret.

Hvis din kassekredit forlænges fra 1. juni 2016 til 1. juni 2018, hvor den udløber til fuld indfrielse – så får du desværre ikke fradrag for eventuel provision, da det er nøjagtigt 2 år. Hvis den derimod forlænges til 31. maj 2018, så er der mulighed for fradrag.

Man får ofte reglerne at vide i banken – eller de udleverer et stykke papir sammen med alt det andet papir (evt. elektronisk). Reglerne skal du så huske at finde frem til marts året efter, hvor årsopgørelsen er klar til at få tilknyttet dine ændringer.

Skat – er det simpelt?

Skat

Brian Rosendahl Sandbæk

Jeg tror desværre ikke skattesystemet ændres til et mere simpelt. Konsekvenserne kan også være svære at overskue, hvis man eksempelvis indførte en flad skat, hvor alle betalte det samme for den sidst tjente krone – og man ikke havde nogle fradrag.

Men reglerne er til for at blive overholdt. Også de regler som man ikke kender, men som er gode at kende. Der er flere kendte økonomer der udtaler, at der er rigtig mange danskere, der ikke får de fradrag de er berettiget til.

Det vil sige, at mange danskere kan spare penge – hvert år – ved at kende reglerne.

 

 

 

*Ovenstående er ikke udtømmende omkring fradrag og afgift, og kan ikke ligge til grund for indberetning til Skat. Det er skrevet uden ansvar for Sandbæk Finans, og er et udtryk for personlige holdninger og uddrag af skatteregler.