Sundhed.dk – hjælp til selvhjælp


Der er mange, der jævnligt logger på sundhed.dk – men få der ved, hvad man faktisk kan derinde.

Hvad har det med den uvildige økonomiske rådgivning Sandbæk Finans normalt giver at gøre, kan man med rette spørge. Jamen læs med – det er mere hjælp til selvhjælp end store økonomiske optimeringer. Det skal ikke ses som et alternativ til en fremtidsfuldmagt, som er langt mere omfattende – og som er en fuldmagt, vi alle bør have. Læs mere om fremtidsfuldmagten

Det er noget, vi alle lige så godt kan tage stilling til, mens vi kan. Der er ingen, der kender morgendagen – og hvis ikke vi har taget stilling, så er det lidt mere besværligt for dem, der har brug for at få svar på nogle spørgsmål, man måske ikke selv kan give mere.

Det er gratis og kan altid ændres eller tilbagekaldes.

Jeg vil her komme ind på flere af de muligheder der er – noget vi nok alle bør se på.

Sundhed.dk

Efter man er logget ind, kan man på forsiden klikke ind på Registreringer.

Der kommer man ind på en oversigt, der viser alle de muligheder man har.

Der er blandt andet 2 screeninger, som man enten kan til- eller framelde sig. Det drejer sig om en screening for livmoderhalskræft og en screening for tarmkræft. På begge screeninger kan man se, at det ikke er alle det vedrører – men igen – her er der altså mulighed for at til- eller afmelde invitationerne til screening for disse 2 kræftformer.

Fuldmagt

Der kan laves fuldmagter på mange måder. Denne fuldmagt er lavet, så den du giver fuldmagt, får adgang til at kunne udføre handlinger digitalt på dine vegne.

Når først man klikker ind for at give fuldmagt til f.eks. sin ægtefælle, så vil man se, at der er mange forskellige ting – og ofte sikkert unødvendige ting, der kan gives fuldmagt til. Der er dog lige et par ting, jeg vil fremhæve, som du måske med fordel kan se nærmere på.

  • Adgang til sundhed.dk, hvor det så f.eks. er muligt at se eventuelle journaler fra offentlige sygehuse, og svar på diverse laboratorieprøver – f.eks. svar på corona tests
  • Mulighed for at se eventuelle medicinoplysninger og evt. søge receptfornyelser på dine vegne
  • Mulighed for at ansøge ydelser til dig digitalt via Udbetaling Danmarks selvbetjeningsside
  • Fuldmagt til at kunne tale telefonisk om dine forhold med Udbetaling Danmark

Særligt fuldmagten hvor man bliver partsrepræsentant overfor Udbetaling Danmark kan være særdeles god, hvis man en dag får brug for det.

Livs- og behandlingstestamente

Her har man mulighed for at bestemme f.eks. om man ønsker livsforlængende behandling – og hvis man gør, om der så er tilfælde, hvor man ikke ønsker det alligevel.

Det kan eksempelvis være, at du ikke ønsker genoplivning efter hjertestop, hvis du er så svækket af sygdom, ulykke eller alder, at du aldrig kommer til at tage vare på dig selv fysisk og mentalt.

Organdonation

Her kan man lave en registrering, der viser hvad man har af holdning til organdonation. Der er 4 valgmuligheder:

  • Fuld tilladelse – hvor man kan vælge, om det kun skal være til transplantation, eller det også må være til forskning
  • Begrænset tilladelse – hvor man sætter et kryds ud for de organer, der gives tilladelse til at bruge
  • Tilladelse til pårørende – hvor det vil være de pårørende, der afgør om der må transplanteres
  • Eller et forbud mod transplantation

I Sandbæk Finans har vi stor erfaring med økonomisk rådgivning til både raske og sygdomsramte familier. Vi ved derfor også, at det er en stor fordel at have styr på diverse fuldmagter, inden man eventuelt kommer for en ulykke eller får problemer med helbredet.

Er du pårørende, så kan du med fordel se nærmere på foreningen Pårørende i Danmark eller du kan kontakte os via vores kontaktformular, hvis du enten skal have hjælp med at få styr på den økonomiske fremtid eller få lavet en fremtidsfuldmagt.